Świętując Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie klasy integracyjnej III a wykazali się talentami kulinarnymi.
W trakcie zajęć warsztatowych młodzi kucharze z uwagą analizowali przepisy kulinarne, uczyli się w jaki sposób należy interpretować zawarte w nich informacje. Po zrealizowaniu teoretycznej części zajęć uczniowie przystąpili do działań praktycznych. Odmierzali właściwą ilość poszczególnych składników, mieszali je ze sobą i miksowali. W konsekwencji przywołanych działań, wspólnymi siłami upiekli pyszne i zdrowe muffinki marchewkowe. Kolejnym zadaniem, jakie stanęło przed uczniami, było przygotowanie zdrowego koktajlu truskawkowego. Po wyczerpujących, ale niezwykle ważnych zajęciach uczniowie przystąpili do degustacji przygotowanych pyszności.
Przeprowadzone warsztaty znacząco rozszerzyły wiedzę uczniów z zakresu zdrowego jedzenia i gotowania, a także rozwinęły umiejętność pracy w grupie.
Marta Polańska
Karolina Czeladka