Zainspirowani Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania klasa 6a pod opieką pani Justyny Babickiej i Doroty Grobel przygotowała zdrowe śniadanie, zwracając szczególną uwagę na wartość odżywczą dań.
Uczniowie skomponowali posiłek na podstawie wiedzy o źródłach węglowodanów, białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, którą zdobyli podczas zajęć z wychowawcą. Na stole królowały pasty kanapkowe - jajeczna, guacamole i humus, sałatki warzywne i owocowe, owsianka, pancake-i, tortilla z warzywami, zdrowe przekąski bez dodatku cukru i wzmacniaczy smaku oraz koktajl na bazie jarmużu i borówek. Klasowe gotowanie zakończyła prezentacja dań i wspólna degustacja. Było pysznie i zdrowo! Wszyscy otrzymali prawdziwy zastrzyk energii!
Justyna Babicka
Dorota Grobel