Uczniowie klas ósmych stoją przed trudnym zadaniem wyboru dalszej drogi
kształcenia i zdobycia zawodu.
Aby pomóc im w podjęciu decyzji w ramach zadań
z doradztwa zawodowego dnia 24 stycznia 2025 zostały zorganizowane warsztaty w Zespole
Szkół nr 3, podczas których poznali tajniki ofert nowej szkoły.
Podczas zajęć z nauczycielami Ekonomika ósmoklasiści mieli okazję poznać swoje
mocne i słabe strony, dominujące zdolności oraz cechy osobowości. Wybór szkoły
ponadpodstawowej to trudne zadanie, jednak świadomość własnych możliwości na pewno
pomoże nastolatkom podjąć właściwą decyzję. Spotkanie informacyjno-doradcze
i z poradnictwa zawodowego połączone było z warsztatami kulinarnymi, przygodą kulinarną
łączącą naukę, pracę i zabawę.
Uczniowie rozwijali swoje umiejętności w kuchni oraz zdobywali wiedzę na temat
zdrowego odżywiania i jego wpływu na codzienne życie. Samodzielnie przygotowali
pizzerinki i kruche ciasteczka, co sprawiło im frajdę i pozwoliło poczuć się jak prawdziwi
szefowie kuchni. Niezapomnianą atmosferę warsztatów tworzyły aromatyczne zapachy, ale
również serdeczność i profesjonalizm nauczycieli zawodu z Ekonomika, którzy dzielili się
swoją wiedzą i pasją. Kulminacyjnym momentem warsztatów była degustacja własnoręcznie
przygotowanych pyszności. To doświadczenie rozbudziło kreatywność i ciekawość oraz
uświadomiło jak ważne jest świadome podejście do jedzenia.
Tego typu zajęcia z pewnością przyczynią się do osiągnięcia zamierzonych planów
edukacyjnych moich uczniów.
Beata Bryk-Pokrzywa